søndag 11. august 2024

Østerdalsleden 2024


Med unntak at de tre første dagene gikk jeg aleine.

 12. august Tog Bryne Rena - overnatting campinghytte Rena (650 kr, burde kanskje oppgradert til en litt større hytte, det var trangt å måtte ligge i overkøya). Vi rakk ikke toget fra Hamar, men det gikk buss som hadde sommerpriser. 10 kroner for Hamar - Rena!

I en del av hyttene var det matkasse.  Jeg hadde med havregryn iblandet rosiner, nøtter og sukker som var frokost. Etterfylte da jeg kom til Tynset. I tillegg hadde jeg med nudler, knekkebrød, Real turmat eller tilsvarende, sjokolade (!).

Jeg brukte det digitale kartet flittig. Det virket oppdatert. Noen få ganger virket det som det var avvik mellom kart og merking. Det anbefales visstnok å skrive ut kartene.  Jeg lastet ned kart for Innlandet og Trøndelag. Sjekk her appen til Kartverket, heter Hvor? Den forteller deg hvor du er også hvis du er off-line. I tillegg hadde jeg med kompass. Det er lett å bli retningsforvirra.  Av annet sikringsutstyr kan nevnes at jeg lånte med en "overlevelsessekk". Den veier lite, og man kan krype inn i den hvis man  går seg bort eller av en eller annen grunn ikke kommer seg til neste hytte. Da holder man varmen i alle fall sånn noenlunde. Det er lite folk på leden. Traff 4 pilegrimer pluss noen turfolk. En powerbank som kan lade telefonen minst 3 ganger vil jeg si er et must. Stort sett var det tilgang til kokeplater på hyttene, men jeg hadde absolutt glede av min egen gassbrenner. Veier ikke mye.  Tok lengre pauser hvor jeg luftet føttene og kokte vann til te eller kaffe. Med mat og 1 l. vann, tenker jeg sekken på 85 liter veide ca 14-15 kg.  Sovepose må man jo ha, og jeg kjøpte en ganske dyr Warmpeace sovepose. Veldig lett og komprimerbar. Angrer ikke på det kjøpet.

Selv om jeg gikk i august, varierte temperaturen fra over 20 grader til bare et par plussgrader. Ha med ull!


Del 1 Rena Lia gård 

13. august Rena til Tollefkoia 20km (kommer man tidlig til Rena, kan det være en ide å gå til Ljørkoia, så blir det to korte etapper til å begynne med. Lurt med litt oppvarming. (200 kr.)

14. august Tollefkoia til Trollhytta 24 km (200 kroner)

15. august Trollhytta til Lia gård (20 km - grusvei, alternativ hvis det er veldig vått i terrenget)



Vi kutta mao Netsjøhytta  - andre pilegrimmer omtalte den hytta beliggende ved vann som et høydepunkt). Lia gård er veldig fin. Jeg hadde vurdert å ta en hviledag der, men tenkte kanskje det var tidlig ettersom vi bare hadde gått tre dager. Lia Gård 500 kr. for oppredd seng. Vi fikk også servert middag til en billig penge)

Del to Lia gård til Tynset  

16. august Lia gård Fiskvik gård 17 km (vel omtalt som !jaktslottet", mye brukt av jegere mao. Romslig for en pilegrim.  (400 kroner). Fin vandring først på sti gjennom furuskog deretter langs Moraveien

17. august Fiskvik til Otnes 14 km (hytte som bestilles på inatur.no) (MAT, Joker Otnes, hytta var åpen.  (600 kr.?). Sjekk åpningstider. Ikke regn med at butikkene er oppe til seint slik som i sentrale strøk. 

18. august Otnes til Øvre Rendal 17 km (MAT,  siste før Tynset). Her fikk jeg kjøpt impregneringsspray til støvlene (bivoks). Boksen ble flittig brukt for det var mye vått terreng. Etter Otnes går leden ned til elven ganske kjapt. Overvokst og vått. Bedre å følge riksveien litt lenger nord før du tar øst og går over broen. Etter broen er det fint å gå nordover langs elven igjen. Da altså på østsida.

19. august Øvre Rendal til Fonnåsfjellet 18 km. Her lå jeg i gammalt hus på Smedberget. Koselig, men ikke innlagt strøm. Pris 150 eller 300 avhengig av hva man benytter seg av. Før man tar leden opp den bratte stigningen til Fonnåsfjellet, går leden innom et skogsområde. Her valgte jeg å spare kreftene til Fonnåsfjellet og gikk langs riksveien. Overnatta på Skårsåsbua (200 kr.)

20. august Fonnåsfjellet  (Skårsåsbua) til Kvanntjønna (lavvo) 12 km . Hadde vurdert å gå videre, men det var mye vind og regn.  Stoppa derfor i den koselige Pilegrimslavvoen selv om det var tidlig på dagen

21. august Kvanntjønna  til Småvangan skihytte ved Eliavangen 12 km. Leden går egentlig innom Tylldalen. Men det var merket en short cut rett til Skihytta ettersom  museet nede i dalen var under ombygging. Jeg hadde egentlig tenkt å gå ned der for å lade fordi jeg var redd for å bli strømløs, men satte mobilen på sparemodus og gikk snarveien til Skihytta. Det er en kort tur til Tynset. Skihytta var veldig koselig.

22. august Småvangan  (Skihytta) - Tynset 18 km. Jeg kom fram til Tynset alt halv 12 på dagen. Billig lunsj på kulturhuset.  Her overnattet jeg privat eller så er campingen rett ved sentrum et bra alternativ


Del 3 Tynset - Trondheim 

23. august Tynset  (bodde privat) til Vingelen 19 km. Her var jeg heldig og fikk kjørt sekken til Vingelen. I Vingelen var det forholdsvis dyr overnatting, så jeg fant en super hytte på Airbnb noen kilometer rett nord for Vingelen. Skiltet i Vingelen viser til Olaberget så vidt jeg husker

24. agust Vingelen til Dalsbygda 28 km (MAT). Her fulgte ikke jeg leden, men gikk grusveien som går rett nord Vingelen til Dalsbygda. Den er lettgått og noe kortere.

25. august Dalsbygda til Såttåhaugen (Spellmovollen)20 km. Fin overnatting i Dalsbygda (Airbnb) Betalte vel i overkant av 600.-, men hadde da en hel leilighet. Joker stengte kl 16 på lørdagen så jeg rakk det akkurat (og fikk noen bakervarer gratis ettersom de likevel skulle stenge)

26. august Spellmovollen til Storbekkøya 20 km. Seteren på Spellmovollen var fantastisk flott. Jeg angret på at jeg ikke la inn en hviledag der. 



Jeg hadde en tøff dag da jeg skulle gå gjennom Forollhogna nasjonalpark. Vind og regn, men heldigvis etterhvert noen solglimt. Det ligger en nødbu etter ca 10 km. Der tok jeg pause og kokte te). Ikke alltid lett å se merkinga elle stien gjennom nasjonalparken, men det var dekning og jeg brukte det digitale kartet. Spellmovollen kostet 300 kr. - virkelig verdt prisen. Storbekkøya museumsseter byr på ganske enkel enkel overnatting til 150 kroner. Jeg lå på madrass i et slags lager, men jeg fikk ladet, kjøpt en Clausthaler og sov greit.

27. august Storbekkøya  til Singsås stavkirke 23  km (MAT). Tøff og lang dag. Når du kommer til Singås og butikken, har du fortsatt 5 km. Jeg valgte å gå langs Rv. 30 de siste kilometrene ettersom jeg var ganske så sliten. Veldig enkel overnatting i lagerbygning. Mulighet for toalett og varmt vann i institusjon et par hundre meter fra, men da mellom 7 og 15.

28. august Singsås  til Samatun 23 km. Om morgenen fikk jeg frokost hos noen bobilturister fra Tyskland, og da jeg kom til Samatun (rødekors-hytte). Der jobba det et arbeidslag med kraftforsyning, og kokken stod og lagde middag. Jeg kom med andre ord i rette tid, og spiste viltgryte og drakk rødvin med den hyggelige gjengen. Da jeg gikk om morgenen klarte jeg å legge igjen kartmappe med dagbok, lesebrett og pilegrimspass. Jeg oppdaget det etter å ha kommet meg til Heimvollen, og tok kontakt med Marit i Rødekors som dro opp til  Samatun, fant mappen og fikk  den tilsendt til min hjemmeadresse. Tusen takk!

29. august Samatun til Heimvollen 20 km  Veldig koselig (og billig, bare 100.-).  

30. august  Heimvollen til Oppigard Havdal (Rødde tok ikke overnattingsgjester ettersom folkehøgskoleåret hadde begynt). Oppigard Havdal er i oppstartingsfasen. Jeg var veldig sliten etter å ha gått over Vassfjellet og våt både pga regn og endeløse myrområder


. En av de tøffeste dagene. (Sikkert en grunn til at det heter Vassfjellet), og det var fint å fyre opp i ovnen  på Oppigard Havdal.

31.. august Oppigard Havdal til Trondheim 22 km  (Jeg stoppet på klosteret til Birgittasøstrene på Tiller og la igjen sekken før jeg gikk videre til Nidaros pilegrimsgård.  Klosteret skulle ha 800 kroner inkludert frokost, er veldig moderne,  og har 20 gjesterom. Jeg skal innrømme at Nidaros pilegrimsgård har mer antmosfære slik jeg ser det. Frokosten på Pilegrimsgården er også nydelig (det vet jeg selv om jeg ikke rakk den pga. tidlig flybuss) Der fikk jeg Olavsbrev selv om jeg ikke kunne vise alle de fine stemplene mine i pilegrimspasset. 

Håper Østerdalsleden ikke blir for populær. Jeg går den gjerne en gang til, men vil da forsøke å ikke stresse, men bruke bedre tid. Filmet med Gopro også - så det kommer nok en video på Youtube etterhvert.