tirsdag 25. oktober 2022

Interrail del 2 Togpilegrim i Polen

 I dag skriver vi 25. oktober, og imorgen reiser jeg fra Gdansk til Oslo. Flybilletten koster absurde 160 kroner med Wizz Air.

Noe av det jeg tok med meg fra Taize var tanken om kristen enhet, om å møte kristne søsken fra ulike sammenhenger og retninger. Jeg har derfor begynt på en liten runde besøk på Jæren, men tenkte at siden jeg fortsatt har en Interrailbillett kunne det være fint å tilbringe noen dager i Polen. 

Det ble en slags pilegrimsreise, men med tog. Jeg fløy med Wizz Air til Krakow, og på Booking.com hadde jeg funnet et hotell som lå rett ved et sted som betyr mye for polske katolikker. pastoral Lodge at the Sanctuary of the Divine Mercy i bydelen Lagiewniki noen kilometer fra sentrum av Krakow. Det er altså ved siden av en nonneorden innstiftet av en Justyna. Jeg vet ikke så mye om denne nonneordenen, men jeg var med på flere messer og gudstjenester. Hettene nonnene bar gav assosiasjoner til Handmaid’s Tale. Ingen sammenlikning forøvrig.
En dag tok jeg toget fra Krakow Lagiewniki til Wadowice. Det var en langsom tur med et skranglete tog på godt en time. 

Wadowice er byen der pave Johannes Paul den 2. vokste opp. Denne lille byen får besøk av hundretusener katolikker som vil besøke fødestedet til Polens store sønn. Jeg besøkte museet som var litt som en labyrint når man skulle følge anvisningene, og jeg gikk meg stadig vill, men for et fantastisk museum som blant annet skildret da paven besøkte mannen som forsøkte å drepe han (han traff med tre skudd). Paven kom for å tilgi sin bror som han sa.
Etter tre dager i Krakow Lagiewniki tok jeg et Intercity tog til Czestochowa, det største pilegrimsmålet i Polen, dvs. ikke byen, men Jasna Gora som huser bildet av den sorte Madonna. Jeg tror vi nordmenn sliter litt med forestillingen om ikoner, relikvier, helgenene, hellige personer og det som er en naturlig del av katolisismen.  Et botsrituale var at man på knærne skulle gå rundt alteret der den sorte Madonna hang. Jeg hadde leid en liten leilighet rett ved slik at jeg var innom klosteret flere ganger.


Så gikk toget til Warszawa . Jeg har vært her flere ganger, og synes vel ikke byen er spesielt fin eller sjarmerende, men det var ikke på grunn av byen jeg tok inn på Ibis budget. En drøy time utenfor byen ligger Niepokalanow, stedet der fransiskanermunken Maximilian Kolbe holdt til. Han og fire andre munker ble arrestert 1941 og sendt til Auschwitz og da tyskerne vil henrette 10 fanger som represalie for en fange man trodde hadde rømt, går Kolbe frivillig i døden i stedet for en av de 10 som tyskerne hadde plukket ut. Stort å få feire gudstjeneste på dette stedet.
Ettersom jeg har en Interrailbillett som faktisk er gyldig ut november, har jeg stort sett bare behøvd å få reservert et sete, og det har vært gratis eller nesten gratis. Da jeg skulle ordne billett til gdansk ble avkrevd hele 44 slotzy, nesten 100 kroner. Jeg stusset over det, men det viste seg at toget var «premium» med gratis drikke og litt snacks.

Bortsett fra kvelds- og morgenmesse i en kirke i nærheten av den kjekke lille leiligheten jeg bor i, har jeg vært ordinær turist med super byguiding, vegansk lunsj og Fishersjakk på NRK. Kanskje finner jeg en sportspub som viser Champions League med Manchester City og Dortmund. Under bysighseeingen traff jeg et eldre israelsk ektepar som hadde kjøpt leilighet i Wroclaw. Hunhadde lært seg polsk, dvs. hun tok undervisning både i Israel og i Wroclaw. Inspirerende!

Ingen kommentarer: