torsdag 13. oktober 2011

Cuba 1


Det er torsdag morgen, og jeg sitter på terassen i mitt casa particual høyt oppe i Vedado, en bydel ca 20 minutters gange fra  gamle Havanna, Habana vieja. Jeg venter på å bli servert frokosten. Jeg har ganske god plass, to rom og bad, og for herligheten betaler jeg 26 CUC, det vil si såkalte konvertible pesos, som da vil si 150 kroner dagen. Det er sikkert mulig å finne noe mye billigere, men jeg bor et steinkast fra universitet, Calle L nr 502, vis a vis Hotel Colina (jeg skriver det  så jeg husker det selv seinere. Det er bra nesten på alle måter, men ta med myggspray, det er mye mygg ute og inne.
Her er det ikke Internett i form av wifi eller fiber, men vertinnen har ordnet seg dette på en eller annen måte (tror hun låner konto av en venninne som er gift med en russer, utlendinger har nemlig lov å ha internett), og jeg har da bestilt ”lån” av hennes maskin annen hver dag slik at jeg kan følge litt med, rette for NKS og ellers holde kontakt med omverdenen. Vi klarte ikke å koble min mac, heldigvis  hadde jeg en minnepinne, så det går på et vis.
Folk er fattige, og er generelt utrolig pågående og det vi vil oppfatte som ”frekke”. De innleder gjerne en hyggelig samtale, men det går raskt fram at de gjerne vil ha støtte til etter eller annet, som for eksempel historiestudenten Angel som tok kontakt med meg da jeg virra rundt utenfor universitetet, det viste seg nemlig at mandagen var en nasjonal fridag (feria), jeg tror det hadde med at man feiret frigjøring av slavene m.m. Uansett, Angel, viste meg litt rundt, tok meg med på en kafe der vi smakte noen glass med Negron, veldig godt, men så kom han ganske raskt til poenget, om jeg kunne støtte han med det ene og det andre, han kunne også formidle sigarer (noe cubanere tror vi gjerne vil kjøpe). Ok, jeg gav han 10 konvertible pesos, noe han uttrykte at han syntes var ganske kjipt. Men slik er det hele veien. Jeg satt på en restaurant, og da var det en søt jente som gjerne ville snakke med meg, hun jobbet som negledekoratør og som prostituert. Og slik er det hele veien.  Folk gjør det de kan for å overleve, og det er de tøffe, frekke og dem med kontakter som klarer seg sånn nogenlunde. De jeg bor hos, har jo typisk gjort det. De har et digert hus her i Vedado, har to Ladaer parkert i oppkjørselen, og tjener gode pesos på at de har et offisielt godkjent Casa Particular. Men til tross for mas, er Cuba et land som passer godt på turistene. Det er jo mye politi her også!
Ellers har jeg vært noen dagen på universitet, noe jeg synes har vært ganske middels,  så jeg har kutta ned fra 3 til 2 uker der, så forsøker jeg å finne en som kan gi meg noen privattimer den siste uka i Havanna. I dag gikk strømmen, noe som skjer ganske ofte, og da blir det veldig varmt i klasserommene.
Ellers var jeg på Club Chevere i går, ikke veldig lenge, bare et par timer, men jeg fikk brukt mine salsasko, og rakk å bli svett før jeg forhandlet taxipris hjem (pirattaxiene stod laina opp utenfor), denne klubben lå i Miramar, et stykke utenfor selve byen).Jeg tar taxi ganske mye – taxisjåførene vil helst ikke bruke taxameter slik at de kan bestemme pris selv og putte pengene rett i lomma. I dag var det en som litt overraskende insisterende insisterte på at jeg skulle bruke sikkerhetsbelte.
Ellers dumpa jeg innom den store kirkegården, og det var en opplevelse, liker alltid å se på kirkegårder når jeg er ute og reiser. Det er spesielt en grav som er berømt, en ung mor som fikk helgenstatus. Amelie het hun, og hun er en slags helgen for alle som er/skal bli mødre.
Det mest positive foruten at det er veldig kjekt å oppleve Cuba, er at jeg har hatt ganske god tid til å jobbe. Det er visse ulemper og fordeler med å ikke ha Internett til en hver tid,  jeg lasta ned en del bøker på iPaden, og jeg jobber med diverse bokprosjekt og opplegg som delvis skal  testes ut på skolen, og delvis skal inn i det jeg håper skal bli en bok eller to.
Planene ellers, jeg skal møte noen norske to påfølgende onsdager, på Chevere. Jeg har rukket å besøke Jorunn Jaatten Sels bibliotekarvenn i går (så det er gjort), jeg har lyst på et par dagers luksus i Varadero  (karibisk paradis – all inclusive) et par timer nord for Havanna, så er planen å dra til Trinidad, Santiago og Baracoa. Da tar jeg tog (til Santiago de Cuba) og ellers så er det noen busser (Viazul) som visstnok funker brukbart. Slik er planene.
Ellers gleder jeg meg over at Odd C har fått tilsagn om husbanklån. Det heter riktignok i tilsagnet at han frarådes det, men jeg tror det vil gå veldig greit.

Ingen kommentarer: