søndag 17. august 2008

malware XP Windows 2008

Ingrid som har overtatt min bærbare pckard bell (som har tjent meg trofast i 2 år), meldte at at hun hadde fått virusproblem. Det viste seg at det var et ganske irriterende og agressivt malware-program med det tillitsvekkende navnet XP antivirus 2008. Det poppet opp med vinduer i hytt og pine, og programmet med navnet XP Antivirus 2008 (som ingen av oss kan huske at vi har installert), meldte om at det var 700 ulike virus på maskinen, men at ved å overføre et pengebeløp, ville det ordne opp. Minnet igrunn om en gisselsituasjon.
Vi vet ikke hvordan det har kommet på maskinen, men det er stort sett bare å klikke på feil lenke - så er moroa igang. Ingrid bedyret at hun kun hadde vært inne på MSN, Facebook og Youtube, og ikke brukt Limewire eller liknende, og det har jeg ingen grunn til å tvile på.
Gudskjelov så finner man hjelp på nettet. Første råd var å laste ned SpyHunter som fant mye dritt, men når jeg skulle be om fjerning, måtte jeg kjøpe en fullversjon til 350 kroner, så fant jeg en brukererfaring som anbefalte malwarebytes.org - og det ser ut til at det enkelt og greit (og gratis) har fjerna skitten. Men det var skrittet før vi formatterte hele maskinen. Men nå ser det ut som Malwarebytes altså ordna greit opp. Jeg vil anta at mange brukere ville gitt opp lenge før meg, og betalt til piratene i håp om å bli kvitt problemene.
I liknende situasjoner er min erfaring at jeg på nettet finner folk som har hatt de samme situasjonene, og som på diskusjonsforum og nettsider, har giddet å dele erfaringer. Jeg har fått hjelp - gang på gang - av disse web-englene.
(fotoet er fra dagens kirkekaffe)

Ingen kommentarer: